dikke vretsenoavond

dikke vretsenoavond 012 dikke vretsenoavond 008

Kerstmis in de Middeleeuwen

 

Kerstmis vormde gedurende de Middeleeuwen een hoogtepunt in het jaar.  Deze wereldlijke viering bestond vooral uit eten, drinken en spelen. Kerstavond heette ‘dikkevretsaovond’

Het was in de Middeleeuwen de gewoonte om op de dagen rond kerst wilde optochten te organiseren, zogeheten straatjools.

Op kerstavond werden bomen met appels versierd.

dikke vretsenoavond 003 - kopie

 

Enkele eetgewoontes in de Middeleeuwen:

  • het was bijvoorbeeld heel aardig en beleefd om met z’n tweeën uit één bord te eten en uit één glas te drinken. Het bord werd daarna gewoon opgegeten, dat was immers gemaakt van een soort brooddeeg. Het was dan ook zeer onbeleefd om snel vooruit te eten.
  • je hoed ophouden was ook zeer beleefd.
  • er werd veelal met de vingers gegeten, geen bestek
  • als je iets niet lustte, gooide je het gewoon op de grond.
    • Dat hebben we niet gedaan 😉
  • de maaltijden waren zout en sterk gekruid daarom was drank dan ook zeer noodzakelijk als aanvulling.
dikke vretsenoavond 006 dikke vretsenoavond 007 dikke vretsenoavond 009

 

 

Menu:

  • Broodborden/ teljoren
  • Linzensoep in een broodje
  • Fruitschaal met fruitvarken en / of groenteschaal met groentevogel of

Fruitschaal met fruitvogel en/of groenteschaal met groentevarken

  • Dipsausje bij de groenteschaal
  • Mand met broodhompen
  • Druivenwijn
  • Honing – kweepeerwijn
dikke vretsenoavond 010 dikke vretsenoavond 011 dikke vretsenoavond 007 dikke vretsenoavond 009 dikke vretsenoavond 013 dikke vretsenoavond 014

Broodborden

We maakten samen met Donja elk ons eigen bord!

 

 

Linzensoep in een broodje.

 

In Santo Stefano, een middeleeuws bergdorp in de Abruzzo, wordt deze soep opgediend in een uitgehold hard broodje. Doordat de soep wordt opgenomen, wordt het broodje zacht. Nadat je de vulling hebt opgesmikkeld, is het heerlijk om het zompige broodje te verorberen.

 

dikke vretsenoavond 008

In het Middeleeuwse Europa waren peulvruchten zeer populair vermits ze zo goed gedroogd konden worden en daardoor ook lang bewaard bleven.

De hoofdmaaltijd bestond dan ook meestal uit een gevulde soep of stoofpot, waarvan de peulvruchten, die men toevallig in huis had, een groot deel uitmaakten.

 

Dipsausje bij de groenteschaal

De ingrediënten voor de middeleeuwse sausjes zijn voornamelijk peterselie, knoflook, peper, koriander en mosterd.

Bij deze heerlijke sauzen hoorden een heerlijke groentevogel en lekker fruiteverzwijn!

dikke vretsenoavond 002 - kopie dikke vretsenoavond 012

 

 

Druivenwijn en honing -kweepeerwijn.

In de Middeleeuwen was het houden van bijen van groot maatschappelijk en economisch belang: honing als zoetmiddel en medicijn, honing als basis voor een honingdrank genaamd mede en uiteraard was voor de kaarsen.

 

Artsen in de Middeleeuwen beschouwden de Kweepeer als een van de meest waardevolle vruchten. Kweepeer gerechten streelden niet alleen de tong, maar hadden ook een medicinale functie.

Schone handen heb je nodig als je aan zo’n middeleeuws eetfestijn wil deelnemen. Het feit dat er met de handen werd gegeten, betekent niet dat het een grote kliederboel was, integendeel, regels waren zelfs des te belangrijker. Ook al waren bacteriën nog niet ontdekt, het belang van hygiëne was dat wel. Handen wassen voor en na het eten, en tussen de gangen door, was dan ook zeker geen leeg ritueel.

 dikke vretsenoavond 016 dikke vretsenoavond 015 dikke vretsenoavond 014 dikke vretsenoavond 017 dikke vretsenoavond 018 dikke vretsenoavond 019 dikke vretsenoavond 020

We aten ook heerlijke verjaardagsriddertaart! Mmm

Dank je wel Jef en Mirthe!

Wij wensen iedereen die met dit project meewerkte erg te bedanken, dienstmeiden, bodes, karrenrijders, gidsen, … !

Aan allen en iedereen

een dikke vretsaovond en schoen nief joar!

kasteelgroeten, de eerste graad!

 

 

Comments are closed.