vegetarisch eindejaarsfeest eerste graad

In onze klas hielden we dit jaar een bijzonder feest:

Dikke vretsaovond! Een Middeleeuws feest om Kerst en het einde van het jaar te vieren. Wij deden het geheel in stijl ! Het was net echt!  Het wild werd vervangen door vegetarische alternatieven. Omdat het zo lekker was delen we graag de recepten en foto’s met jullie! Je kan nog meer lezen op onze blogpagina : eerste graad !

Bijzondere dank aan Conny en Donja voor de menu’s en uitvoering …

Dikkevretsaovond benodigdheden.

Broodborden

Ingrediënten (2X) 

 

  • 1 k g bloem
  • 2 blokje verse gist
  • 5 dl water
  • 4 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. gedroogde basilicum
  • 1 eetl. gedroogde oregano
  • 1 afgestreken theelepeltje zee zout
  • Extra meel voor uitrollen
dikke vretsenoavond 005 dikke vretsenoavond 004

Benodigdheden:

Deegrollen (6), uitsteekvorm
Deeg goed kneden en daarna ongeveer 30-60 min ( tot het deeg verdubbeld is) laten rusten op een warme plaats.

Nog eens goed kneden. Iedereen een bolletje geven en uitrollen tot een medium bordje. Eventueel met een ronde vorm uitsteken. Het deeg niet te dun uitrollen  (ongeveer 1 cm anders breken de borden)

Laat 15 min à 20 min bakken in een voorverwarmde oven op 200 °C.

 

Linzensoep in een broodje

dikke vretsenoavond 008 dikke vretsenoavond 010
  • Op school broodjes snijden en een beetje uithollen en soep opwarmen

 

Ingrediënten:

Koraallinzen, wortel, ui, selder, knolselder, prei , kruiden, bouillon, laurier, zeezout, peterselie

 

Fruitschaal met fruitvarken

dikke vretsenoavond 002 - kopie

 

Benodigdheden:

1 meloen, groene en blauwe druiven, mandarijnen, kiwi, meloen, appel, peer, eetappelsien/wijnappelsien.

 

Groenteschaal met groentevogel

dikke vretsenoavond 012

Benodigdheden:

Pompoen, raap/aardappel, kerstomaatjes, komkommer, wortel, gele en rode paprika, bloemkool, sla

 

Dipsausjes bij de groenteschaal

 

Idee: serveren in een paprika/tomaat.

Snijd het kapje van de paprika, hol vervolgens de paprika uit met een lepeltje en vul met lekkere dipsaus. De paprika kan naderhand ook opgegeten worden.

 

Mosterdsausje

Ingrediënten:

Mosterd, mayonaise, azijn

 

Peterseliesausje

Ingrediënten :
1 bosje peterselie, 1 groene paprika, 2 tenen knoflook, 4 el olijfolie,

sap van 1citroen, kruidenzout , peper

Bereiding

Verwijder de stelen van de peterselie.
Snij de paprika doormidden en verwijder de zaden en zaadlijsten snij de paprika fijn.
Pureer de peterselie, paprika, knoflook, olijfolie en citroensap (staafmixer) tot een glad mengsel.
Breng het geheel op smaak met kruidenzout, peper.

 

Idee:Recept voor handenwaswater

Schone handen heb je nodig als je op z’n Middeleeuws eet. Het feit dat er met de handen werd gegeten, betekent niet dat het een grote kliederboel was, integendeel, regels waren zelfs des te belangrijker. Ook al waren bacteriën nog niet ontdekt, het belang van hygiëne was dat wel. Handen wassen voor en na het eten, en tussen de gangen door, was dan ook zeker geen leeg ritueel.

Ingrediënten
2 liter water
15 salieblaadjes, of wat takjes kamille en marjolien, of rozemarijntakjes of laurierblaadjes
eventueel 3 schijfjes sinasappel en 1 schijfje citroen

Bereiding
Zet het water op met de kruiderij en sinasappel- en citroenschijfjes. Breng tegen de kook aan, laat vijf minuten trekken, en zeef het water dan. Giet het over in een mooie schenkkan, en laat afkoelen tot handwarm.

Serveren
Voordat je je gasten aan tafel laat gaan, giet je water uit over hun handen, boven een opvangschaal (lampetstel). Natuurlijk heb je ook een handdoek klaar. Om in stijl te blijven gebruik je geen badstof handdoek, maar bijvoorbeeld een linnen theedoek of groot servet. En nu wel met de handen eten, natuurlijk!

 

Comments are closed.