rekenlabo: meten met Leonardo Da Vinci

Op donderdag 1 oktober hebben we het eerste rekenlabo gedaan van dit schooljaar.De 3 opdrachten stonden in het thema van ‘Leonardo Da Vinci’ (klastekst) en het onderwerp was ‘METEN’. Per 2 gingen de kinderen actief op onderzoek.

Opdracht 1: Teken een kader voor het schilderij van de ‘Mona Lisa’. De afmetingen van het echte schilderij zijn 77 cm op 53 cm. Hierbij gingen de kinderen aan de slag met een groot stevig blad papier, meetlinten, latten en potlood. Ze moesten zelf uitzoeken hoe die afmetingen op het blad pasten.

Opdracht 2: Toen Leonardo Da Vinci nog leefde, gebruikten de mensen geen meters, maar lichaamsmaten. Bij deze opdracht gingen de kinderen voorwerpen (potlood, bank, bord, raam, …) meten met eigen lichaamsmaten zoals duim, handspan, el, voet en stappen. Zo ontdekten ze de voor- en nadelen van lichaamsmaten en waarom we nu werken met standaard lengtematen (meter, centimeter, …)

Opdracht 3: Naar aanleiding van een standbeeld van Leonardo Da Vinci gaan de kinderen hun eigen lengte schatten en daarna ook meten met lintmeters en meterstokken. Daarna gingen ze buiten ook de breedte en de lengte van het voetbalveld, het ballenveld of de luifel schatten of meten met het meetwiel of de rolmeter.

WP_20151001_002 Mona LisaWP_20151001_003 buitenWP_20151001_005 buitenWP_20151001_007 lichaamsmaten

Bij deze opdrachten kwam ook de verhouding aan bod tussen meter, decimeter en centimeter en het hanteren van de meetinstrumenten.

 

Comments are closed.