project de grote oorloga

Deze week is Nadine op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag in de klas.

Vanuit de klasraad werd het voorstel om meer te leren over de grote oorlog geïntroduceerd door Mien! In de praatronde hadden we het er ook al vaak over gehad, maar er was blijkbaar toch nog voldoende zin om verder op onderzoek uit te gaan!

In een eerste aftastende activiteit van Nadine op maandag maakten we een woordspin om te bekijken wat we al weten en wat we nog willen weten over de oorlog.

In kleine groepjes bekeken we boeken en vulden we met Ilse of Nadine een werkblad in over wat we nog willen weten en hoe we dit willen verwerken!

Dinsdag bakten we met Ilse oorlogswafels en oorlogscake! De soldatenkoeken wilden we ook nog uitproberen, maar dat lukte niet meer! De oorlogscake en wafels waren echt lekker! We begrepen meteen waarom deze nogal eens bij een feest geserveerd werden! Ookal was bloem en suiker schaars in oorlogstijden, de aardappelen en beetje suiker maakten de wafels en cake toch nog zoet genoeg!

We moesten wegen en meten en veel patatten schillen om dit lekkers te bekomen ,maar het was het zeker waard!

grootouders 001 grootouders 004

patatten jassen…                                              door de passe-vite roeren, dat is grappig!

 

grootouders 005 grootouders 009

 

wafeldeeg maken                                                       bakken maar!

 

 

grootouders 012 grootouders 016 grootouders 017  gelukkig was het lekker!

 

Deze week gaan we nog verder met ons project met Nadine: vervoer, wapens, speelgoed, spelletjes uit de eerste wereldoorlog, maar ook herdenking rond 11 november komen nog aan bod!

de lekkerste recepten vonden we op het internet, hier de link!

Wafels uit den Groote Oorlog

Benodigdheden: 1 kilo aardappelen, 150 g suiker, 1 pakje vanillesuiker, 2 lepels fijne olie of gesmolten vet, 1 ei, 4 à 5 soeplepels bloem, meel of maïsbloem.

Bereiding: Laat 1 kilo aardappelen mals koken. Giet ze af en steek ze door een fijnen zeef. Voeg 150 gr suiker, 1 pakje vanillesuiker, 2 lepels fijn olie of gesmolten vet en 1 ei toe. Roer alles goed door. Voeg er dan 4 tot 5 soeplepels bloem, meel of maïsbloem bij. Maak er langwerpige bollen van, wentel ze lichtjes in de bloem en bak in het wafelijzer. Smakelijk

Aardappelcake

Zou gebaseerd zijn op oorlogsrecept.

Benodigdheden: 5oog aardappelen, 4 eieren, 150g suiker, 1tl citroensap en 5og griesmeel,

Kook de aardappelen gaar, pers ze door een pureezeef.

Roer of mix de eierdooiers met de suiker tot een lichtgele, dikke glanzende massa.

Meng er citroensap en griesmeel door. Klop het eiwit met een mespuntje zout zeer stijf.

Spatel eerst het aardappelkruim door de eierdooiers en tenslotte snel en luchtig het eiwit.

Doe het beslag in een cakevorm; Plaats dit op een rooster iets onder het midden van de voorverwarmde, matig warme oven 180°

Laat de cake in een uurgaar en lichtbruin worden. Neem het gebak uit de oven en laat op het taartrooster uitdampen.

 

Comments are closed.