onderzoek : batterijen en bellenblaas

vorige week deden we een onderzoeksronde.

We maakten de bellenblaas uit de vorige praatronde en onderzochten samen met de papa van Ilian hoe een batterij juist werkt.

Een hele doos vol materiaal bracht Ilians papa mee naar de klas. Er zaten vreemde dingen in: een voltmeter, azijn, citroenen, … ? we dachten dat we over batterijen zouden leren?

In een filmpje zagen we dat je met een citroen een lampje kan laten branden. Dat wilden we natuurlijk ook Karl toonde ons dat je verschillende materialen nodig hebt. Hij had een koperen staafje en een nagel bij om de proef met de citroen te doen. ALs je ze verbond met geleidende draad aan de voltmeter dan zag je dat er zeker stroom gemaakt wordt door de citroen. De deeltjes willen van plaats veranderen vertelde Karl ons en dat geeft stroom. Het lampje wou echter niet branden, ookal maakten we een lange ketting van citroenen. 

we ontdekten wel dat als je de proefopstelling een dag laat staan dat dan de deeltjes die verhuist zijn van de nagel naar de koperen staaf en omgekeerd zichtbaar zijn. Ze waren echt van kleur veranderd. Je zag ook dat er al minder volt af te lezen was na een dag. De citroenen en azijn verloren energie… .

In een klokhuis filmpje en uit het boek van Ilian haalden we nog meer informatie over batterijen. Een kopietje in de elastiekenmap 😉

 

We gingen ook zelf bellenblaas maken omdat Roos zich afvroeg hoe dit moest.
Eerst maakten we mooie bellenblazers.
Daarna gingen we aan de slag met het zeepsop recept:

  • ½ kop (100 ml) afwasmiddel, groene Dreft is het beste
  • 2 koppen (400 ml) warm water
  • 2 theelepels suiker

Roer de suiker door het warme water totdat het is opgelost. Voeg daarna het afwasmiddel toe en roer voorzichtig door zodat het niet te veel gaat schuimen. En klaar is je bellenblaas zeepsop!

En dan blazen maar!

 

Comments are closed.