Met de tweede graad naar Nieuwenhoven

De tweede graad ging in de bossen van Nieuwenhoven op stap met een gids. We kwamen heel wat te weten!

In het bos ontdekten we verschillende lagen; de moslaag,  de kruidlaag, de struiklaag en kruinlaag.

We leerden enkele bomen herkennen aan hun bladeren; de eik, de es, tamme kastanje, de esdoorn,…

We ontdekten dat er in de Belgische bossen heel wat dieren leven; reeën, uilen, vleermuizen, libellen, eekhoornsm paddenm kikkers, dassen,…
Wisten jullie dat…
– Er groene en bruine kikkers zijn. Maar de bruine kikkers kunnen ook groen zijn! Je kan een bruine kikker herkennen aan de bruine vlek achter zijn ogen.
– Padden hebben een ruwe huid, kikkers een gladde huid.

– Dassen leven in een dassenburcht. Een dassenburcht is een heuvel met ondergronds allemaal gangen en kamers in. Soms delen ze hun burcht met een vos.
Dassen worden ook wel eens stinkdieren genoemd omdat ze een geurspoor achter laten. Ze laten een geur achter als we bang zijn, om hun vijand af te schrikken. De hele familie heeft eenzelfde geur, daaraan herkennen ze elkaar.

– Er zijn verschillende soorten eekhoorns. De pluimpjes op hun oren gebruiken ze als voelsprieten. Hun lange nagels gebruiken ze om in bomen te klimmen. Ze maken rondjes rond de boom als ze naar boven klimmen, zo kunnen roofvogels hen niet vangen.
De staart van de eekhoorn is lang en breed. Bij alles wat de eekhoorn doet is de staart belangrijk. Als hij bijvoorbeeld over de takken loopt dan houdt de staart hem in evenwicht. Als de eekhoorn naar beneden moet springen uit de boom dan maakt hij de staart heel breed en is het een soort parachute zodat hij veilig op de grond neerkomt.Als hij in de zon zit gebruikt hij zijn staart als een parasol over zich heen, zodat hij in de schaduw kan zitten.

We zochten en vonden leuke paddenstoelen. Ken jij de delen van een paddenstoel? Maar niet iedere paddenstoel heeft een steel en een hoed. Sommige zien er zo uit;

Voor we terug naar school gingen, maakten we nog ons eigen bosparfum!

In de klas gingen we aan de slag met het verzamelde bosmateriaal, het werden echte kunstwerkjes!

 

Comments are closed.