grote praatronde maart

Grote praatronde 5-6 maart 2015

Deze keer werkten we in heel veel groepjes! Hier kan je lezen wat we allemaal onderzochten en te weten kwamen!

Maandag kregen we van onze correspondentieklas uit de Toverfluit een gedichtenboek. We waren meteen geïnspireerd om zelf ook een gedichtenboek te schrijven. De gedichtjes werden mooi geïllustreerd en daarvoor haalden we inspiratie bij Erika Cotteleer. Dat is de auteur waar we maandag naar gaan luisteren! Dit boekje had nog geen kaft en Mien en Fien zorgden ervoor!

Ze drukten een titel en schreven alle namen van de kinderen van onze klas erop! Het tekstje voor de achterkant is ook van hun hand! Dank je wel!

 

Ferre en Thijs gingen op zoek naar poezenweetjes. Want deze week kwamen verschillende kinderen vertellen over hun kat of over de zotte dingen die katten wel doen. Ferre en Thijs zochten een leuke tekst in het poezenboek en lazen hem aandachtig. Ze verzamelden enkele weetjes:

Sneeuwwit kan een naam zijn voor een poes.

Poezen kunnen van de zon houden.

Sneeuwwit houdt ook van appels.

Sneeuwwit is zo rond als een sneeuwbal, deze naam past dus goed bij hem!

 

Gabriel, Mitu en Meskerem kozen voor Franse les. Mien vertelde in de praatronde dat er een meisje gaat komen logeren bij hen om Nederlands te leren. De broers gaan ook logeren in Wallonië om Frans te leren. Gabriel, Mitu en Meskerem leren ons enkele franse woorden! Ze gebruikten daarvoor een boekje dat we enkele jaren geleden met de klas maakten in een Frans project!

Een boom: un arbre

Een bloem: une fleur

Een boot: un bateau, de zee: la mer

Een appel: une pomme

Mama: ma mère

Broer: mon frère

Papa: mon père

Een baby: mon bébé

Peter: mon parrain

Zus: ma soeur

Nicht: ma cousine

Oma: ma grand-mère

 

Mingus en Meysem werden controleurs van onze school! We bespraken in de praatronde dat veiligheid belangrijk is en dachten dat het wel eens nuttig zou zijn om onze school onder de loep te nemen. De controleurs kwamen met een hele lijst gebreken die we trots aan de klussenploeg zullen overhandigen, zodat zij deze probleempjes kunnen oplossen!

  • Hoop bakstenen op het veld: opruimen en wegdoen
  • Draad los bij Aline: vast zetten
  • Ballenrek los: schroeven en vastzetten
  • Bank onder de lindeboom wiebelt: vastzetten
  • Wc-rol houder los op het 1ste toilet: vastzetten
  • Vogelvoederhuisje bij Aline is los: vastzetten
  • Gevaarlijke stokken: in de takkenwal steken en andere gebruiken om te bouwen
  • Blokkenbak vernieuwen want hij is stuk!

Hopelijk lukt het om deze klusjes snel aan te pakken!

Fien plooide uit het vliegtuigenboek van haar broer een vlieger van papier. An-Sofie en Maartje gingen aan de slag en plooiden eigen vliegers. Bij het uitvinden lette ze op:

Voorzichtig zijn

Zwaartekracht: hij moet weer kunnen landen

Punt aan de voorkant  en vleugels (zodat hij door de lucht snijdt)

Kronkel in staart als versiering

Bij het uittesten merkten ze:

Dat de vliegers afwisselend wonnen maar die van Maartje had wel de meeste testjes gewonnen: het verst, het langst in de lucht en het snelst.

Toen we ze samen uittesten probeerden de meeste kinderen die van An-Sofie omdat deze volgens hen het snelst uit zag. De vlieger van Maartje was experimenteler.

 

Emma had thuis zelf een spel ontwikkeld en Alexander en Mano probeerden dit ook. Ze haalden inspiratie uit ganzenbord en pasten dat idee aan , aan het voetbalthema.

Ze bedachten spelregels: veel beurten overslaan, af en toe extra stappen zetten.

Speciale pionnen, … wie eerst is wint de match.

Uit de praatronde kwam de vraag: hoe doe je pipi en kaka in de ruimte?

We zochten op het internet naar antwoorden en vonden een duidelijk filmpje. We keken er samen naar en stelden ons antwoord ook voor bij het Je moet pipi in een trechter, (dit gebruik je ook in de zandbak om zand in een kommetje te doen of om bvb een stressbal te maken.) doen . voor jongens lijkt het ons makkelijker want die kunnen hun piemel erin steken. Meisjes kunnen het tegen hun spleetje houden.

Van de pipi maken ze terug water, ze zuiveren het en zo kunnen ze het terug drinken.

De jongens moeten wel goed opletten want de pipi wordt weggezogen zoals bij een stofzuiger en hun piemel kan dan vastkomen te zitten! Dus pas op!

Als je kaka moet, ga je naar een wc, er zit een zakje in. Je moet het zakje toedoen als je klaar en dan door de wc duwen in een grote pot waar eigenlijk dus allemaal kleine zakjes kaka zitten.

Je moet je handen heel goed proper maken met doekjes of een zeepje dat vervliegt in de lucht.

SAP moment.

osn en zo 058 osn en zo 056 osn en zo 055 gp 005 gp 004 gp 002 gp 001 osn en zo 046 osn en zo 045

 

 

 

Comments are closed.