eetfeest in ‘t Schommelbootje

Wanneer er een eetfeest voor ‘t Schommelbootje georganiseerd wordt dan wordt het smullen!

Het wereldfeest gaf ons lekkers :

Marokkaanse rode linzensoep !

2 eetlepels olijfolie, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 250 gram rode linzen, 2 tomaten, 2 wortels, 1,5 liter bouillon, 1 theelepel zout, 1 theelepel  paprikapoeder, 1 theelepel komijnpoeder, 1/2 theelepel zwarte peper, 2 takjes koriander, 2 takjes peterselie, optioneel een mespunt kaneel.

bereiding:

snijd de wortels in plakjes en de tomaten in blokjes. Snijd de uien fijn en pers de teentjes knoflook uit. verhit vervolgens de olijfolie in een soeppan en bak de ui twee minuten op een middelhoog vuur. voeg daarna de knoflook toe en bak nog een minuut mee. Let erop dat de knoflook niet verbrandt, dit geeft een bittere smaak.

Draai het vuur iets lager en voeg de paprikapoeder, komijnpoeder en kurkuma toe. Laat deze kruiden korte tijd meebakken. Op deze manier geven ze meer smaak af; Voeg hierna meteen de tomatenblokjes en wortelplakjes toe en roer het geheel goed om. Zo voorkom je dat de kruiden aanbranden. Nu kan ook het zout en eventueel ook kaneel erbij.

Voeg vervolgens de bouillon toe. Spoel de linzen goed schoon en doe ze daarna ook in de pan. Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur zacht en laat de soep 45 minuten lang zachtjes sudderen.

Zodra de soep 45 minuten gekookt heeft, kan je de peterselie en koriander fijnhakken en deze toevoegen aan de soep. laat vervolgens nog 15 minuten koken. Indien de soep te dik wordt, kan je wat extra water toevoegen.

Als laatste pureer je de de soep met de staafmixer mooi glad.

 

Je kon ook een heerlijke bloemkoolcurry eten op het eetfeest! Smullen was dat!

Voor de liefhebbers van kip serveerden we ook Marokkaanse kip in de oven!

1 hele kip, half bosje koriander, half bosje peterselie, zout en peper, teentje knoflook, grote ui, 1tl gember, 1tl kurkuma, snufje kaneel, zonnebloemolie, boter, olijven, handje gepelde en gebakken amandelen.

Maak de kip goed schoon. Hak de koriander en peterselie fijn en snijd de ui heel fijn of rasp hem. Meng bij de ui een ontvelde, geraspte tomaat. Voeg kruiden toe en gewone olie.

smeer hiermee de kip in (ook aan de binnenkant) en onder het vel. doe wat olie in de pan en leg de kip erin. bak aan alle kanten aan. Doe er dan de fijngesneden grote ui en wat water bij (tot de helft van de kip), doe de deksel op de pan en laat de kip garen (40 minuten).

Verwarm de oven voor op 225° en leg de kip in een braadslede op een vel bakpapier.

je kan er nu voor kiezen om kippenkruiden toe te voegen. Je kan de kip ook insmeren met boter zodat het vel lekker krokant wordt.

Zet de kip in de oven en laat aan een kant bruin braden. (eerst het ruggetje en dan de filets). als die kant bruin is, draai je hem om en laat je de andere kant bruin worden.

Bak ondertussen de amandelen in wat olie tot ze goudbruin zijn. de achtergebleven saus laat je indikken op hoog vuur, zonder deksel. Doe de olijven daarbij. Niet te lang laten meekoken, anders wordt het te zoutig!

als de kip klaar is: op een bord leggen, saus en olijven eromheen. daarna de amandelen erover strooien.

Lekker met Marokkaans brood erbij!

 

We aten ook heerlijke brownies maar dat recept blijft nog even bewaard… 😉

 

Comments are closed.