carnaval in de eerste graad

Isa en Jasper schreven een leuke tekst over Carnaval.

Daardoor besloten we rond carnaval te werken in de klas.

carnaval van de dieren van Emile Saint Saens, carnavalswagens verzinnen, de geschiedenis van Carnaval, carnavalswagens en gekke outfits maken… we deden het allemaal.

We kregen zelfs bezoek van ere-prins Christopher. Dat is de papa van Aurora. Vorig jaar was hij prins Carnaval in Hasselt. Hij had een heel speciale medaille en pin : met een werkmannetje erop. Dat komt omdat hij zijn eigen zaak heeft en klust en bouwt. Hij vond dan ook dat dat perfect bij hem als prins hoorde.

De Hasseltse prins draagt altijd wit en groen. Hij draagt zelfs hetzelfde pak als zijn voorganger. Er is een goede kleermaker in de vereniging die de kleren elk jaar weer aanpast aan de nieuwe prins.

Je mag zelf kiezen om prins te worden. Je moet er een klein testje voor afleggen. Eerst vertel je aan de prinsenvereniging dat je het echt graag zou willen doen. Dan komen ze op een onverwacht moment bij jou op bezoek en stellen je allerlei vragen over Carnaval. ALs ze aan jou kunnen zien en voelen dat je echt van carnaval houdt dan is er veel kans dat je prins mag worden!

In sommige prinsenverenigingen zijn er ook keizers. De keizer is 11 jaar geleden prins geweest en kan dus 11 jaar later keizer worden en wordt dan ook gevierd. Je kan dan 1 jaar keizer zijn. In Hasselt is dat gebruik er niet. Een koning is er meestal niet.

De prins krijgt wanneer de carnavalsperiode in zijn stad is de sleutel van de stad. Dan is hij de baas en zorgt hij ervoor dat de hele stad mee viert en alles in teken van carnaval staat.

Carnaval heeft een heel lange traditie. Het bestaat al uit de riddertijd. In de periode van carnaval is er vrede en is iedereen gelijk. Groot, klein, dik, dun, rijk, arm, … iedereen mag zijn zoals hij/zij wil en mag zich ondeugend en grappig gedragen. Daarom zijn er ook zoveel grappige en ondeugende liedjes.

Prins Christopher opende dit jaar onze stoet en hij bracht ook de voorzitter van zijn groep mee. De sfeer zat er meteen goed in en iedereen kreeg zin in de stoet. Dank je wel om voor deze opening te zorgen! De tijd drong wel en plots vertrokken we naar het centrum van Alken want daar werden we verwacht om mee te lopen in de stoet. Alaaf en nog meer weetjes moeten dus nog een jaartje wachten! We beloven het dan nog beter aan te pakken en de carnavalssfeer nog meer te laten opborrelen! 

De stoet sloten we af met een vrolijk bal op de speelplaats van onze school! tutti Frutti was net vandaag mandarijntjes, waardoor sommige kinderen van de eerste graad zich net de Gilles de Binches waanden.

 

 

Comments are closed.