Broodpudding!!

Op de open school namiddag van 27 november hadden we een atelier over de ‘actie met de rode centjes’. We ontdekten dat de Voedselbanken geld en voedsel inzamelen zodat er goedkope maaltijden gemaakt kunnen worden voor mensen die niet veel centen hebben. We ontdekten ook dat er veel eten in de winkel dat niet meer verkocht wordt, omdat het een beetje oud is of er niet zo mooi uitziet, toch nog gebruikt kan worden.
Dat wilden we ook eens uitproberen en dus hebben we broodpudding met oud brood gemaakt voor de hele school.
We hadden 2 verschillende recepten; 1 recept met gewoon brood en een ander recept zonder gluten, zonder lactose en zonder eieren.

glutvrijBROODPUDDING ZONDER GLUTEN, EIEREN EN MELK

Ingrediënten voor 6 personen

  • 150 g oud glutenvrij brood
  • 350 ml chocolade sojamelk
  • 50 g rietsuiker
  • 1 kleine appel (geschild, zonder klokhuis en in stukjes)
  • rozijntjes en een beetje kaneel

Bereidingswijze

  1. Scheur het brood in stukjes, doe ze in een grote kom en overgiet ze met de sojamelk.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een springvorm met diameter 23 cm in.
  3. Roer in het brood-sojamelkmengsel tot alles uit elkaar valt en je een papje krijgt.
  4. Meng er de suiker door.
  5. Meng er vervolgens de stukjes appel, de rozijntjes en wat kaneel door het deeg.
  6. Giet het mengsel in de ingevette springvorm en bak de broodpudding gedurende 40 minuten op 180°C.

 

BROODPUDDING

Ingrediënten voor 1 brood
metglut

  • 225 g oud brood
  • 100 g peperkoek
  • ½ liter melk
  • 100 g rozijnen
  • 3 eieren

 

Bereidingswijze:

  1. De melk opwarmen
  2. brood en peperkoek in stukken scheuren en laten weken in de warme melk
  3. eieren loskloppen
  4. rozijnen en eieren bij het brood en peperkoek voegen en alles goed mengen
  5. oven voorverwarmen op 180°C
  6. het mengsel verdelen over de ovenschaal
  7. de ovenschaal in de oven plaatsen en 40 minuten laten bakken.
  8. Daarna de broodpudding laten afkoelen
 

Comments are closed.